Тамақтану – адамның өмірлік қажеттілігі. Азық-түлік қуат, күш, даму және дұрыс пайдалану - және денсаулық береді. Адам денсаулығы 70% тамақтануға байланысты. Созылмалы жұқпалы аурулардың көпшілігінің себебі де тағам болып табылады, сондықтан оны олардың алдын алу және құтылу үшін пайдалануға болады. Қандағы холестериннің жоғарылауы, семіздік, кариес, 2 типті қант диабеті, липидтер алмасуының бұзылуы, гипертония, іш қату - бұл дұрыс тамақтанбаудан туындаған «өркениет аурулары» деп аталатындардың толық емес тізімі. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметі бойынша, жыл сайын дүние жүзінде диареялық аурулардың салдарынан 1,8 миллион адам өледі, олардың көпшілігі ластанған тамақ пен сумен байланысты жағдайларға байланысты.